Перейти к содержанию

Новости Одна з найсамобутніших RPG останніх років - преса про Clair Obscur: Expedition 33

Новостник

Рекомендуемые сообщения

• Новостник
Спало ембарго на публікацію оглядів Clair Obscur: Expedition 33 і ЗМІ одразу ж почали розсипатися в компліментах перед дебютною RPG від Sandfall Interactive. Гру називають видатною, динамічною і захопливою. У ній присутні знайомі системи, проте розробники зшили ці складові разом досить незвичним чином. На виході вийшов проект, який має стати ковтком свіжого повітря для жанру.

01110.1VxrbJY.thumb.jpg.4956d6c2c0a36ca82b4d74c2ccda60f9.jpg

На момент написання замітки у Clair Obscur: Expedition 33 вельми пристойні оцінки від критиків. На Metacritic гра отримала 92 бали - загальна оцінка PS5-версії склалася з 43 рецензій. На агрегаторі OpenCritic у покрокової RPG ті ж 92 бали (рекомендують 96 % авторів).

До плюсів віднесли чудову бойову систему, в якій об'єднані стратегічні покрокові битви і механіки в реальному часі. Завдяки грамотному співвідношенню ризиків і винагород кожна битва захоплює дух. Також критики похвалили дизайн рівнів із достатньою кількістю відгалужень і побічного контенту, безліч варіантів для "білдобудування", цікавий сюжет і персонажів, а також загальний візуальний стиль і чудовий саундтрек.

"Clair Obscur: Expedition 33 закидає вас у свій меланхолійний світ з освіжаючим недоліком контексту. Гра безперечно належить до розряду фентезі-RPG (з часткою наукової фантастики), але, на щастя, вона не починається з прокрутки тексту з поясненням її всесвіту. Спершу це може збивати з пантелику, але натомість ви отримаєте фантастичні перші кілька годин, під час яких вам швидко пояснюють, що стоїть на кону, пропонують кілька битв і відразу ж накидають цікаву таємницю."

З огляду на Game Informer

Без мінусів не обійшлося, але їх небагато. Деяким здалося, що гра занадто швидко знайомить геймера з системами і механіками, через що може бути важко їх освоювати. Крім того, трапляються скарги на нерівномірний темп оповіді, невідполірований ліпсінк, не найзручніший дизайн меню і відсутність міні-карти.

У продуктивності особливих нарікань немає, за винятком рідкісних пригальмовувань і об'єктів, що виникають нізвідки.

Нижче зібрали висновки з кількох рецензій у рамках опублікованих оглядів.

TheGamer - 100/100

"Я занурився в Clair Obscur: Expedition 33 без повного розуміння, чого очікувати. Крім першого трейлера я майже нічого не дивився, але знав, що це дуже стильна RPG із цікавими рішеннями в галузі покрокових битв. У підсумку я отримав одну з найбільш добре зроблених ігор із приємною складністю, яка ще й дає поживу для розуму. <...> Дебют Sandfall Interactive вийшов тріумфальним. Все в Clair Obscur: Expedition 33 - це або свіжий перезапуск, щоб заспокоїти душу традиціоналіста, або захоплюючий, сміливий стрибок на нову територію. У результаті вийшов витвір мистецтва, який затягнув мене і не відпускав."

Райан Томпсон-Бемсі (Ryan Thompson-Bamsey)

Game Informer - 90/100

"Що мені найбільше сподобалося в Clair Obscur: Expedition 33, то це те, наскільки сильно вона дотримується знайомого, хоча й рідкісного нині жанру (високобюджетні, художньо виразні покрокові RPG). І тайтл робить це, не потрапляючи в жодну з пасток жанру. Пригода не затягнута і ви не витрачаєте на битви більше часу, ніж потрібно. Світ, стиль і розповідь у грі унікальні, але все це викликає в мені почуття ностальгії за грою з минулого. Схоже, Sandfall Interactive вдалося створити класичну RPG, яка складається тільки з хороших деталей. Мені в якомусь сенсі шкода, що моя пригода завершилася, але подорож до Художниці залишиться зі мною ще на якийсь час."

Кайл Хілліард (Kyle Hilliard)

GameSpot - 90/100

"Якщо брати до уваги причетних акторів, візуальну пишність і масштаб усієї гри, то справді здається, що Clair Obscur б'є вище за свою вагу. Особливо з огляду на порівняно невеликий розмір команди Sandfall. Це надзвичайно впевнений реліз, який переосмислює знайомі механіки більш творчо. Бої в ній - це постійна насолода. Продумана стратегія і відповідні дії рівною мірою дарують гострі відчуття. Доповнює все це щира історія спільного горя і товариства. Є незначні підводні камені на кшталт мізерного дослідження і деяких проблем із розряду "якість життя", але цих промахів недостатньо, щоб істотно применшити гру з усіма задатками класичної RPG."

Річард Вейклінг (Richard Wakeling)

Eurogamer - 80/100

"Поза рамками основного, більш похмурого сюжету Clair Obscur має чудову безглуздість, яка в парі з видатним художнім стилем і унікальними бойовими механіками гарантує, що гра буде виділятися. Це амбітний, але вражаючий дебют студії, який, незважаючи на дещо чудернацьку оповідь, вдумливо вивчає теми скорботи та сили мистецтва. І хоча команда розробників вирішила зосередитися на певних сферах на шкоду іншим, там, де в неї все вдається, гра дійсно досягає успіху. Clair Obscur може бути картиною з обмеженою палітрою кольорів, але результатом є смілива і яскрава концепція."

Ед Найтінгейл (Ed Nightingale)

Почати свою пригоду в  Clair Obscur: Expedition 33 вийде з 24 квітня на ПК (SteamEpic Games Store), PlayStation 5 і Xbox Series, включаючи Game Pass. 

Изменено пользователем Трейдер (смотреть историю редактирования)

по первому трейлеру-анонсу было видно, что игра вжарит
если не увидим gta 6 в этом году, то выглядит как GOTY 2025

natelol1337.png

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.
Примечание: Ваш пост будет проверен модератором, прежде чем станет видимым.

Guest
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...

Важная информация

Мы разместили cookie-файлы на ваше устройство, чтобы помочь сделать этот сайт лучше. Вы можете изменить свои настройки cookie-файлов, или продолжить без изменения настроек.