Перейти к содержанию

Новости Профспілка акторів уклала угоду про ШІ-озвучку. Актори дізналися про це вперше

Новостник

Рекомендуемые сообщения

• Новостник

Технологічний прогрес підкинув акторам озвучення нову проблему: як бути з генерацією голосу через ШІ? Впливова американська профспілка акторів SAG-AFTRA заявила, що досягла «проривної угоди про ШІ», а актори у відповідь почали говорити, що їх про цю угоду ніхто не питав.

rssImage-b344dd281eff750d0cf93e07cc22258f.jpeg

Найважливіші пункти з анонсу SAG-AFTRA звучать так:

• Організація досягла угоди з Replica Studios — компанією з виробництва ШІ-голосів.
  • Завдяки угоді Replica зможе звертатися до акторів із профспілки SAG-AFTRA з «чесним і етично коректним» контрактом.
  • Оскільки відносини між актором і виробником ШІ-голосів тепер захищені мінімальними умовами від SAG-AFTRA, актори можуть «в безпечній манері досліджувати нові можливості роботи в сфері цифрових голосів» (тобто Replica не «кине» акторів, якщо вони працюватимуть через неї, і надасть різні трудові гарантії).
  • Контракт з Replica зобов'язаний залишати акторам можливість для переговорів про те, як застосовуватиметься цифрова копія голосу, і давати шанс відкликати свій голос для майбутніх проектів.

А тепер головний нюанс: в офіційному анонсі SAG-AFTRA стверджує, що погодила умови контракту з Replica у актерів озвучки всередині профспілки. Але багато акторів озвучки з профспілки (у тому числі відомі) заявили, що вперше чують про цей контракт. Серед таких:

• Еліас Туфексис (Elias Toufexis; Адам Дженсен з Deus Ex):
"Я скромно вважаю себе одним із топових акторів озвучки у відеоіграх. Ніхто мене про це не питав. Ніхто не цікавився моєю думкою. Наскільки я бачу, нікого з моїх колег теж не питали.
Це може бути одна з найбільших угод в історії, але мене все одно буде терзати те, що ніхто не зв'язався зі мною чи з безліччю моїх колег, перш ніж все зробити. Здається, що це дрібниця, але це перша угода такого роду. Вона ставить прецедент, а у нас навіть не було наради на цю тему."
  • Йонг Еа (Yong Yea; Кірю в англійській озвучці серії Like a Dragon):
"Всі актори озвучки, яких я знаю, не тільки не давали своєї згоди, але ще й вперше почули про це з «Твіттера»."
  • Еріка Ішії (Erika Ishii; Валькірія з Apex Legends):
"А хто саме погодив? Серед тих, хто це підписував, взагалі були працюючі актори озвучки?
З радістю визнала би свою неправоту, може, досвідченіші актори й справді дали згоду. Але в такому разі ДУЖЕ хотілося би, щоб вони порозумілися переді мною і іншими розсердженими ветеранами озвучки — я бачила, як вони висловлюються проти."

Деяким не подобається, що SAG-AFTRA у принципі уклала угоду з виробником ШІ-голосів: мовляв, жодному виконавцю не захочеться, щоб у нього відбирали роботу. Крім того, великий страйк голлівудських акторів у 2023-му був частково пов'язаний з вимогами про те, щоб обмежити рамки використання ШІ.

У відповідь представники SAG-AFTRA сказали таке:

• Вони ніколи не ставили собі за мету заборонити ШІ в акторській сфері повністю, а прагнуть окреслити чіткі юридичні рамки в контрактах і встановити планку справедливої оплати для акторів.
  • Нова угода стосується лише роботи з Replica. Загальні правила щодо ШІ, які повинні виконувати всі компанії, що взаємодіють з членами SAG-AFTRA, ще не фінансовані і проходять через процес переговорів.

Куди рушить історія з Replica, на момент написання новини ще неясно: актори не заявляють про масовий протест проти цього контракту, а SAG-AFTRA не каже, що переглядатиме умови контракту після хвилювань у спільноті.

Изменено пользователем Трейдер (смотреть историю редактирования)

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.
Примечание: Ваш пост будет проверен модератором, прежде чем станет видимым.

Guest
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...

Важная информация

Мы разместили cookie-файлы на ваше устройство, чтобы помочь сделать этот сайт лучше. Вы можете изменить свои настройки cookie-файлов, или продолжить без изменения настроек.