Перейти к содержанию

Новости Глава Embracer - про те, чому Embracer розвалилася


Новостник

Рекомендуемые сообщения

  • Новостник

Через багато років нестримних поглинань Embracer Group впала під власною вагою і розвалилася на три компанії. Глава Embracer Ларс Вінгефорс (Lars Wingefors) поговорив з GamesIndustry.biz про причини провалу: багато в чому винна криза в індустрії, але й особистої відповідальності Вінгефорс із себе все-таки не знімає.

rssImage-0bfa946d88f257fe65d967e056be3de6.jpeg

Три компанії, зібрані з трьох різних частин Embracer - Asmodee Group (настільні ігри), Coffee Stain & Friends (інді та ігри-сервіси) і Middle-earth Enterprise & Friends ("Володар перснів" і AAA-ігри). Дві останні назви - тимчасові.

Про причини невдач

Вінгефорс підтвердив, що його зараз багато критикують - і на міжнародному рівні, і в рідній Швеції. Він розповів, як реагує на критику:

"Лідерам і власникам бізнесу іноді необхідно брати провину на себе і зі смиренням визнавати, що вони припустилися помилок і повинні були чинити інакше.
Зрозуміло, я заслуговую багато критики, але не думаю, що на критику заслуговують мої колеги або компанії. Я можу взяти на себе багато провини за те, що сталося. Але в кінцевому підсумку мені потрібно вірити в цілі, які ми перед собою поставили. Ми зможемо їх досягти завдяки новій структурі."

О внешних причинах Вингефорс говорит следующее:

"Чтобы создавать успешные игры, чтобы нанимать людей и давать им работу, у компании должно быть подходящее окружение. Для Embracer (и для других похожих на нас компаний) окружение сильно изменилось. У нас было несколько лет, в частности 2019-й и 2020-й, когда стоимость капитала была очень дешёвой, а инвесторы бесконечно хотели вкладывать деньги ради органического и неорганического роста. Кроме того, игровой рынок рос (особенно во время COVID), была намного более стабильная геополитическая ситуация, например, в России. Все эти факторы сильно изменились.
Мы годами думали, как стоит адаптироваться к изменением в окружении. Но, конечно, 2023-й ударил особенно сильно по всей индустрии и по нам. Рынок капитала ухудшился, нам потребовались реструктуризации и значительные изменения, включая отделение от Saber и Gearbox."

Вингефорс также назвал ещё одну причину: игры Embracer были попросту недостаточно успешными.

"Успіх ігор, які ми випускаємо, за останні роки знизився, тому що було недостатньо апетиту з боку покупців, а деяким продуктам не вистачало якості. [На розвал вплинула] суміш із цих причин і вартості капіталу, яка сильно збільшилася. Я б сказав, що бажання інвесторів вкладати новий капітал [в ігрову індустрію] повністю зникло наприкінці 2022-го."

01374.qeCmWf6.thumb.png.91e536ca971a799b7f3048667e8a12f2.png

Ларс Вінгефорс.

Про те, чому Embracer скинула свій борг на компанію з виробництва настолок

2023-й для Embracer завершився з великими боргами - вони становили $1,5 мільярда. Частину віддали завдяки продажу Saber і Gearbox, але у компанії все ще залишалося близько $963 мільйонів боргу.

Коли Embracer стали ділити на три гілки, залишки боргу повісили на групу Asmodee - вона займається настільними іграми. За словами Вінгефорса, у Asmodee найбільше шансів закрити такий борг - бізнес настільних ігор набагато стабільніший за бізнес AAA-відеоігор.

"Банки обожнюють Asmodee. <...> Фінансовому ринку не подобається волатильність AAA-ігор. Не думаю, що компаніям з виробництва AAA-ігор варто брати на себе багато боргів. Можна сказати, що ігровий бізнес може взяти на себе трохи боргів, який закриється завдяки мобільним іграм та іграм з регулярними платежами, але ринок капіталу не любить давати такі борги. Тож, на мій погляд, у бізнесі цифрових ігор краще мати маленький борг - або не мати взагалі.
Я твердо вірю в капітал, але думаю, що борг - досить небезпечний інструмент. У відеоіграх потрібно бути обережнішим і не брати на себе занадто багато. З настільними іграми все інакше - це дуже стабільний бізнес з дуже стабільними грошовими потоками. Ми сильно знизили фінансові ризики Embracer і поліпшили свої баланс і стабільність, [коли переклали борг на Asmodee]."

01376.govFAS8.thumb.png.1f52f7bf587fa63f1e93533eb4e88d38.png

Про зміну назви

Вінгефорс підтвердив, що від назви Embracer Group відмовляться повністю. Але це пов'язано не з тим, що власники хочуть уникнути неприємних асоціацій після провалу групи:

"Зміна назв - це стратегічні рішення, які дадуть змогу всім новим компаніям створити свій унікальний бренд, заточений під конкретні бізнес-завдання, що дає змогу максимізувати потенціал на ринку."

Захід бренду Embracer має такий вигляд:

  • Embracer Group продовжить формально існувати щонайменше ще рік, поки від неї відділяється група Coffee Stain & Friends. Очікується, що процес завершиться у 2025-му.
  • Вінгефорс залишиться президентом Embracer, а потім зосередиться на новій холдинговій фірмі, яка дасть йому змогу залишатися мажоритарним акціонером усіх трьох нових компаній.
  • Назву холдингової фірми та інші деталі розкриють пізніше. Але вона точно не називатиметься Embracer Group.

У руках Embracer перебувало безліч улюблених геймерами франшиз, які до розвалу компанії мали отримати продовження - наприклад, TimeSpliters і Deus Ex. Тепер ці проєкти скасовано, а у свіжому інтерв'ю Вінгефорс закликає не чекати від нового тріо воскресіння всіх серій:

"Потрібно вміти адаптуватися. Ми не можемо сліпо виписувати чеки на все підряд. Ми не можемо зробити всі сиквели всіх франшиз, які хочуть геймери і які є в нашому розпорядженні. Це неможливо. Компанія або власник, які не адаптуються до оточення, зрештою втратять значущість у бізнесі."

 

Изменено пользователем Трейдер (смотреть историю редактирования)

 

Ссылка на комментарий
Поделиться на другие сайты

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.
Примечание: Ваш пост будет проверен модератором, прежде чем станет видимым.

Guest
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

  Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

×
×
  • Создать...

Важная информация

Мы разместили cookie-файлы на ваше устройство, чтобы помочь сделать этот сайт лучше. Вы можете изменить свои настройки cookie-файлов, или продолжить без изменения настроек.