Перейти к содержанию

Новости Не всі фанати пробачили CDPR після жахливого старту Cyberpunk 2077, вважає генеральний директор студії

Новостник

Рекомендуемые сообщения

• Новостник

Під час виходу Cyberpunk 2077 гру критикували всі, хто тільки міг. Через її жалюгідний технічний стан акції CD Projekt RED різко впали, інвестори подали позов до суду, а репутація студії опинилася десь на рівні плінтуса. У CDPR доклали чимало зусиль, щоб виправити ситуацію, і шанувальники все ж пробачили студії. Щоправда, не всі, вважає Міхал Новаковський (Michał Nowakowski), один із генеральних директорів CD Projekt RED.

e41e3d1194c43cd49945d7f56b4a9830.thumb.jpg.7a3d141b6ef1873df7e914e29e943cb9.jpg

Про відновлення довіри до студії

У розмові з Edge керівник згадав, що запуск Cyberpunk 2077 став одним із найпохмуріших епізодів в історії компанії. У той період він вважав репутацію CDPR найважливішим активом, тому виправити траєкторію «Кіберпанку» було першочерговим завданням. Розробники впоралися настільки добре, що тираж гри перевищив 35 мільйонів копій.

Однак деякі люди залишилися під таким негативним враженням через жахливий реліз, що жодні вибачення та кроки щодо поліпшення гри не змогли повернути їхню довіру до CDPR, вважає Новаковський:

Я не до кінця впевнений, що ми пройшли повний шлях спокути. Я точно знаю, що деякі люди назавжди втратили довіру до нас, і це справедливо. Але я сподіваюся, що нам вдасться її повернути — якщо не за допомогою The Witcher IV, то за допомогою того, що ми випустимо згодом.

А в розробці у CDPR є чимало проєктів: окрім четвертої частини «Відьмака», команда працює над продовженням Cyberpunk 2077, грою у всесвіті «Відьмака» під назвою Project Sirius та грою за новою франшизою Project Hadar. Також студія бере участь у виробництві ремейку першої частини The Witcher, але основна команда тут — Fool’s Theory. Вона ж причетна до третього DLC «Балади минулого» для «Дикого полювання».

У CD Projekt RED мріють створювати ще більше ігор, але при цьому не хочуть перетворюватися на конвеєр із щорічними релізами. Втім, це все ж може статися, зауважив Новаковський, але це точно не те, до чого прагне студія.

У нас є приблизний план на десять років уперед, але ми не збираємося завалювати ринок іграми від CDPR. Наша мета — просто створювати класні ігри. І розширюватися за рахунок безлічі різних франшиз ми теж не плануємо. Ми не хочемо розвиватися в цьому напрямку.

Про перехід на Unreal Engine

Майбутня гра The Witcher IV стане першою грою CDPR, створеною на базі Unreal Engine — після негативного досвіду з Cyberpunk 2077 у студії вирішили відмовитися від власного рушія RED Engine на користь рішення від Epic Games. За словами Новаковського, на це були свої причини.

• По-перше, для кожної нової гри студії доводилося майже з нуля створювати ігровий движок, оскільки жодна з версій RED Engine не була прямим продовженням попередніх. Через це під час розробки втрачалася величезна кількість часу.
  • По-друге, оскільки RED Engine — творіння самої CDPR, було важко наймати людей. На навчання фахівців йшло від шести до дев’яти місяців.

Співпраця з Epic Games налагодилася настільки тісно, що полякам дозволили вносити зміни та додавати власні розширення до UE. У результаті команда CDPR більше не переймається питаннями щодо «фундаменту движка». «Epic надала нам цю основу, а на її базі ми вже можемо доповнювати її своїми розробками та залишатися унікальними», — підкреслив керівник.

Про штучний інтелект та майбутнє галузі

Практично жодне інтерв’ю зараз не обходиться без питання про ШІ. Новаковський має таку думку з цього приводу: насувається велика хвиля інтерактивних розваг, повністю реалізованих за допомогою ШІ, оскільки дедалі більше компаній починають покладатися на цю технологію.

Я розмовляв із людиною, яка щойно заснувала студію. Він мені каже: «Я будую студію навколо ШІ. За тиждень у мене з’являється 40 прототипів. Через два тижні я обираю з них п’ять найкращих. А ще через три — я вже запускаю гру». Можливо, у нього щось і вийде. Але я дуже сумніваюся, що це той шлях, яким варто йти.

Щороку виходить величезна кількість ігор — і всі вони ведуть запеклу боротьбу за увагу користувачів. Щоб досягти успіху в сучасних реаліях ігрової індустрії, вважає Новаковський, важливо розумно підходити до розподілу наявних ресурсів і вміти точно потрапляти у свою аудиторію.

Продовжуючи думку, він додав, що найскладніше зараз тим, хто перебуває десь посередині: «Витрати вже не малі, але при цьому немає ані впізнаваного бренду, ані відданої аудиторії. І повернути гроші на наступний проєкт може виявитися дуже непросто».

На думку Новаковського, у найближчому майбутньому консолі нікуди не зникнуть, однак якщо дивитися на десятиліття вперед, то у своїй думці він уже не такий упевнений. Головним завданням для всіх розробників залишиться питання привернення уваги публіки до своїх продуктів. «Але якщо у вас є свіжа ідея, в якій є душа і потенціал, у вас є реальний шанс на успіх», — поділився керівник.

Изменено пользователем Трейдер (смотреть историю редактирования)

Присоединяйтесь к обсуждению

Вы можете написать сейчас и зарегистрироваться позже. Если у вас есть аккаунт, авторизуйтесь, чтобы опубликовать от имени своего аккаунта.
Примечание: Ваш пост будет проверен модератором, прежде чем станет видимым.

Guest
Ответить в этой теме...

×   Вставлено с форматированием.   Вставить как обычный текст

Разрешено использовать не более 75 эмодзи.

×   Ваша ссылка была автоматически встроена.   Отображать как обычную ссылку

×   Ваш предыдущий контент был восстановлен.   Очистить редактор

×   Вы не можете вставлять изображения напрямую. Загружайте или вставляйте изображения по ссылке.

• Создать...

Важная информация

Мы разместили cookie-файлы на ваше устройство, чтобы помочь сделать этот сайт лучше. Вы можете изменить свои настройки cookie-файлов, или продолжить без изменения настроек.